ČUSTVENI VAMPIRJI – Knjiga, ki jo preprosto morate imeti

Kako se zaščititi pred ljudmi, ki vas povsem izpijejo

Dr. Albert Bernstein, klinični psiholog, poslovni svetovalec

» Na vas prežijo celo sedaj, ko to berete. Na ulici sredi belega dne, v pisarnah pod modrim utripanjem fluorescenčnih luči in morda tudi v toplini vašega  doma – povsod so, na videz povsem običajni ljudje, vse dokler jih notranja nuja ne spremeni v plenilske zveri. Ne bodo vam izpili krvi – izpili bodo vašo čustveno energijo.«

ustveni_vampirji_naslovka_net

S temi besedami Albert Bernstein začne svoje knjigo, ki je takoj po izidu postala svetovna uspešnica, izraz čustveni vampirji pa se je uveljavil tudi v strokovni literaturi. Melodramatična prispodoba je namreč zgolj v vampirske kostume preoblečena klinična diagnoza posameznih  osebnostnih motenj, za katere velja, da z njo nimajo težave tisti, ki jih imajo, temveč vsi ostali v njihovi okolici.

Saj jih poznate – vznemirljivi, vendar povsem nezanesljivi ljubimci, dramatični prijatelji, ki čustva uporabljajo kot teroristi kalašnikov in ki vas ves čas vpletajo v svoje drame, ljubosumni partnerji, ki vas zaprejo v kletko svojega ljubosumja, prijetni prodajalci, ki vas premamijo, da za velik denar kupite ničvredne stvari, sosedje, ki so vašo ulico spremenili v vojno območje, manipulativni sodelavci, zaradi katerih se morate ves čas ozirati čez ramo, starši, ki jim ne morete ugoditi ne glede na to, kako se trudite in šefi z velikimi egi.

Na prvi pogled se ne zdijo prav nič drugačni od drugih ljudi, včasih so lahko celo prav peklensko privlačni ali pa angelsko dobrohotni in pozorni na vsako malenkost, če pa jin prekrižaš načrte ali se počutijo ogroženi ( četudi povsem neupravičeno), se prebudi njihova vampirska narava in prav nič ne bodo oklevali, da ne bi v vas zasadili svoje čekane.

Vampirji, ki prežijo na vas ponoči, si želijo vaše krvi. Čustveni vampirji vas bodo izkoristili, da bi zadovoljili katerokoli koli potrebo bodo imeli tisti trenutek in od vas mojstrsko izmamili  ljubezen, denar, pozornost, delovne dosežke, zahtevali bodo vaše telo, dušo in srce in prav nič jim ne bo mar, kako se ob tem počutite vi. Njihove potrebe bodo vedno bolj pomembne kot vaše, pravila zanje ne bodo veljala, nikoli (ampak res nikoli) ne bodo nič krivi in če ne bodo takoj dobili tistega, kar bodo hoteli, vas bodo bombardirali s celim arzenalom vse od prefinjenih do izjemno grobih čustvenih izpadov.

Tako kot se lahko vampirji v romanih spremenijo v netopirje, volkove ali temačno meglico, ki zlahka spolzi pod vrati,  se lahko njihovi čustveni bratranci, spremenijo v karkoli si od njih želite, da bi bili, da bi dobili tisto, kar si v resnici želijo oni. Če bi zanje rekli zgolj to, da so odlični igralci, bi bilo to nevarno podcenjevanje. Igrajo namreč tako dobro, da prepričajo tudi sami sebe.

Obe vrsti vampirjev uspevajo v temi. Vampirji lačni krvi lovijo ponoči. Čustveni vampirji uspevajo v temnih kotičkih človeške narave. Svojo moč črpajo iz skrivnosti in vaše srečanje z njimi bo verjetno razkrilo več vaših temnih plati, kot ste si sploh mislili, da jih imate.

Tako krvoželjni vampirji, kot njihovi čustveni bratranci ne premorejo samo uvida. Če želite prepoznati, ali je kdo bitje noči, mu nastavite ogledalo in opazujte, če je v njem njegov odsev. Če želite vedeti, ali je nekdo čustveni vampir, vzemite v roke kakšno knjigo, ki detajlno opisuje njihove osebnosti in počakajte, ali boste v njihovih očeh videli preblisk samo spoznanja. Ne samo, da vampirji ne vidijo svojega odseva v ogledalu, nekateri čustveni vampirji ne vidijo niti ogledala.

Vampirizem je nalezljiv. Nekaj njihovih ugrizov in pripravili vas bodo do tega, da se boste obnašali prav tako nezrelo kot oni.

Če se boste razburjali, dopustili, da vas prizadenejo, ali jim zaradi ljubega miru ves čas popuščali, boste vi tisti, ki boste trpeli.

Dr. Albert Bernstein vam zato v svoji knjigi ponuja opise, kontrolne sezname in primere, da boste lažje prepoznali posamezne tipe vampirjev in spoznali njihove strategije, obenem pa vam ponuja podrobna navodila, kako se zaščititi, da ne bi končali povsem izpiti.  V knjigi je izbral pet najbolj pogostih osebnostnih motenj, ki okolici običajno povzročajo največ težav, zato bomo v njej spoznavali  narcisoidne, antisocialne, paranoidne, obsesivno-kompulzivne in histrionične vampirje.

In ker je prepričan, da o resnih stvareh ni nujno vedno govoriti smrtno resno, se vam lahko zgodi, da vas bo potem, ko vam bo vzelo sapo ob odkritju, kaj je v resnici povzročalo težave v vaših medosebnih odnosih, s svojim iskrivim humorjem pripravil  še do tega,  da se boste tako sebi, kot vašemu vampirju  nasmejali do solz.

Vsekakor knjiga vredna, da jo postavite v zbirko tistih knjig, ki ne smejo manjkati na vaših knjižnih policah.

Share Button
This entry was posted in Splošno. Bookmark the permalink.

One Response to ČUSTVENI VAMPIRJI – Knjiga, ki jo preprosto morate imeti

  1. adminic says:

    Ja, pa res, kako se zaščititi. S česnom?

Dodaj odgovor